Met een elektrische fiets kom je sneller en gemakkelijker op je bestemming aan dan met een gewone fiets waar je zelf bij moet trappen. Maar hoe werkt een elektrische fiets nou eigenlijk? Dat lees je hier in dit artikel!
Hoe werkt een elektrische fiets?
Als je op een elektrisch fiets zit dan fiets je andere mensen zo voorbij dankzij de elektrische trapondersteuning. Je moet nog steeds zelf trappen maar je krijgt een extra zetje door de accu en motor die in de fiets zitten. De accu zorgt ervoor dat de motor energie krijgt waardoor je trappers makkelijker trappen. Sensoren kunnen afstemmen hoeveel kracht de motor moet leveren.
De plaats van de motor
De motor van de fiets kan op verschillende plekken zitten. In het midden, in het voorwiel of in het achterwiel van de fietst. De werking van de elektrische fiets heeft hier invloed op. De plek van de motor bepaalt namelijk de prijs en het karakter van de elektrische fiets. Je bent het minste geld kwijt als je kiest voor een voorwielmotor. Alleen het nadeel hiervan is dat de kracht hierbij naar voren komt waardoor je de controle over de fiets sneller kwijtraakt. Bij een motor in het achterwiel komt de kracht vanuit het achterwiel. De motor die in het midden van de fiets zit voelt het natuurlijks aan omdat hier de kracht vanuit de pedalen komt.
Het opladen van je fiets
De werking van een elektrische fiets is door middel van een accu. Er is energie nodig voor het opwekken van de kracht voor de fiets. Dit is ook de reden waarom de elektrische fiets moet worden opgeladen. Eigenlijk is dat hetzelfde als bij een mobiel of laptop. Het verschilt per fiets of model hoeveel kilometer je op een volle accu kan fietsen. Dit geldt ook voor de levensduur van de accu.
Voordelen van een elektrische fiets
De werking van een elektrische fiets is natuurlijk anders dan die van een gewone fiets. Je hoeft minder hard te fietsen en je kan hierdoor makkelijker lange afstanden fietsen door het extra duwtje in de rug. Hierdoor kom je minder moe aan op je eindbestemming en heb je meer vrije tijd over.