De snelste methode om overtollige kilo’s te verliezen is het volgen van een dieet. Een nadeel van een afslankdieet is vaak dat de gezondheid er slechter door wordt. Dit komt omdat het lichaam tekorten aan bepaalde voedingsstoffen kan krijgen waardoor het immuunsysteem zwakker wordt. Zo loop je tijdens het volgen van een dieet eerder een verkoudheidje of een griepje op. Wij zochten uit met welke diëten je kunt afvallen en tegelijkertijd je gezondheid kunt verbeteren.
#1. Het Mediterraans dieet
Het Mediterraans dieet is vernoemd naar de regio waar deze eet- en leefstijl vandaan komt; het Middellandse Zee gebied. In deze regio hebben mensen opvallend minder vaak te maken met hart- en vaatziekten. Dit gegeven trok de aandacht van artsen en zetten de Mediterraanse eetgewoonten om in een dieet die we overal ter wereld kunnen volgen.
De pijler van het Mediterraans dieet zijn onbewerkte voedingsmiddelen. Je eet voedingsmiddelen zoals je ze ook in de natuur kunt terug vinden. Het Mediterraans dieet wordt gekenmerkt door plantaardig voedsel en relatief weinig voedingsmiddelen met een dierlijke oorsprong zoals vlees en kaas.
Belangrijk onderdeel van het Mediterraans dieet vormen vis, zee- en schelpdieren. Deze zijn een goede bron van omega 3 vetzuren. Omega 3 vetzuren hebben een ontstekingsremmende werking waardoor ze beschermen tegen hart- en vaatziekten.
Ander opvallend kenmerk van het Mediterraans dieet is het royale gebruik van olijfolie. Olijfolie is rijk aan onverzadigde vetzuren en bevat een antioxidant wat beschermt tegen hart- en vaatziekten. Het is daarbij wel belangrijk om te kiezen voor de extra vierge variant van de olijfolie.
Voedingsmiddelen die op het menu staan bij het Mediterraans dieet zijn: groenten, fruit, peulvruchten, noten, zaden, aardappelen, vis olijfolie en verse kruiden.
Je valt af door het Mediterraans dieet te volgen omdat je geen toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten meer eet. Toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten zorgen voor sterke schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Deze zijn niet alleen ongezond maar zorgen er ook voor dat je lichaam vet wil gaan vasthouden en opslaan.
#2. Het koolhydraatarme dieet
Het eten van veel koolhydraten maakt dik. Terwijl jarenlang aangenomen werd dat het eten van vet je dik maakt. Dit komt omdat het lichaam maar een beperkte opslagcapaciteit heeft voor het opslaan van glucose (koolhydraten). Je lichaam kan ongeveer 200 gram koolhydraten opslaan. Eet je meer dan wordt dit overschot omgezet in lichaamsvet waarna het opgeslagen wordt. Een beruchte plaats waar dit opgeslagen wordt is rondom de organen. Dit zorgt ervoor dat je een buikje krijgt.
Een ander nadeel van veel koolhydraten is dat ze de bloedsuikerspiegel veel laten stijgen. Om de bloedsuikerspiegel weer te laten dalen is veel insuline nodig. Het hormoon insuline zorgt echter ook voor het vasthouden van lichaamsvet. Wil je afvallen dan is het daarom verstandig om je bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk te houden. Hierdoor hoef je minder insuline aan te maken waardoor je geen vet gaat opslaan.
De beste strategie om de bloedsuikerspiegel niet te laten stijgen is door minder koolhydraten te eten. Dit wordt gedaan met het koolhydraatarme dieet.
Bij het koolhydraatarme dieet mag je in plaats van koolhydraten meer vetten gaan eten. Vetten hebben namelijk geen enkel effect op de bloedsuikerspiegel. En ze hebben het voordeel dat ze voor verzadiging zorgen. Dit neemt het hongergevoel tijdens je dieet weg.
Ook het type koolhydraten wat je eet heeft invloed op je bloedsuikerspiegel. Sommige koolhydraten worden sneller omgezet in glucose dan anderen soorten. Dit worden de snelle koolhydraten genoemd. Deze zorgen voor een piek in de bloedsuikerspiegel waardoor veel insuline nodig is en het lichaam vet gaat opslaan.
Bij het koolhydraatarme dieet eet je daarom niet alleen minder koolhydraten maar let je ook op het type koolhydraten wat je eet. Je zult voedingsmiddelen die toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten bevatten moeten uitsluiten en je moeten richten op onbewerkte voedingsmiddelen. Deze bevatten complexe koolhydraten en vezels waardoor een piek in de bloedsuikerspiegel wordt voorkomen.
#3. Het ketogeen dieet
Het ketogeen dieet is een extreme vorm van het koolhydraatarme dieet. Dit dieet lijkt niet het meest voor de hand liggende dieet als je op zoek bent naar een gezond dieet. Dit komt omdat je bij deze dieetvorm erg veel vetten zult gaan eten. Toch is deze dieetvorm goed voor de gezondheid. Wat hierbij meespeelt is dat deze dieetvorm erg efficiënt is. Dit betekend dat je het dieet niet lang hoeft vol te houden om een gezond streefgewicht te bereiken. Veel mensen bereiken met dieet hun streefgewicht in 3 tot 4 weken. Dit is gezonder dan het volgen van een dieet wat vele maanden duurt.
Bij het ketogeen dieet ga je vrijwel alle koolhydraten uitsluiten. De hoeveelheid koolhydraten die je eet wordt echt minimaal. Je eet nog wel koolhydraten omdat niet helemaal te voorkomen is dat je koolhydraten eet. Hierdoor maakt je lichaam bijna geen insuline meer aan en schakelt je lichaam volledig over op het verbranden van vetten. Het verbranden van vetten wordt hierdoor erg efficiënt waardoor je ook snel je streefgewicht zult behalen.
Bij het ketogeen dieet zal je ongeveer 80% van je calorieën uit vetten gaan halen. Dat is erg veel als je bedenkt dat je normaal gesproken maar 35% van je calorieën uit vetten haalt. Toch is dit niet ongezond. Het is daarbij wel zaak om erop te letten dat je zoveel mogelijk calorieën uit de gezonde onverzadigde vetzuren haalt. Zo zijn vette vissoorten een goede bron van gezonde vetzuren. En dit is eigenlijk hoe we als oermens ook leefde. We leefde in de oertijd langs de kustlijnen en oevers. Op deze plaatsen konden we vissen, zee- en schelpdieren vangen zoals visclubbeheer verteld. Deze zijn allemaal rijk aan gezonde onverzadigde vetzuren.
Om de gezondheid op peil te houden en te voorkomen dat je constipatie krijgt is het wel belangrijk om veel groente te eten. Groene bladgroente zijn rijk aan vezels die constipatie voorkomen terwijl ze nauwelijks koolhydraten en calorieën bevatten.
Lees hier meer blogs over jouw gezondheid: https://www.alive-living.nl/categorie/gezondheid/