Steeds meer mensen krijgen last van gehoorproblemen. Dat hoeven niet alleen ouderen te zijn. Steeds meer jongeren hebben namelijk ook last van gehoorbeschadiging. Dat komt omdat de jongeren tegenwoordig veel te lang naar te harde muziek luisteren. Op festivals, in de kroegen, maar ook in de bus bijvoorbeeld. Tegenwoordig zie je steeds meer jongeren met in-ear oordopjes rondlopen. Deze oordopjes zijn echter slecht voor het gehoor. Dat komt omdat de oordopjes te diep in het oor gaan, waardoor je gehoorschade kunt oplopen wanneer de muziek ook nog eens heel hard staat.
In de eerste fase hebben we het vaak niet door dat ons gehoor slechter wordt. Het begint namelijk met een paar woorden die je af en toe niet kunt verstaan. Uiteindelijk komt er een dag dat je jouw slechter wordende gehoor onder ogen moet zien. Gelukkig kun je met een hoortoestel weer beter horen. Een hoortoestel werkt op hoorbatterijen. Maar wat moet je eigenlijk allemaal weten over deze kleine batterijen? We leggen het je graag uit.
Welke hoorbatterijen zijn geschikt voor mijn hoortoestel?
Er zijn vier verschillende typen hoorbatterijen verkrijgbaar die worden aangeduid door middel van een kleur en een code. Zo heb je gele, oranje, bruine en blauwe hoorbatterijen. Een van de bekendste hoorbatterijen is de batterij 312. Deze batterij is bruin van kleur en wordt door verschillende merken aangeboden. Maar hoe weet je welk type hoorbatterij je nodig hebt? Dat kun je terugvinden in de specificaties van jouw hoortoestel. Ook kun je online een database vinden waarin je jouw type hoortoestel kunt opzoeken en zien welk type hoorbatterij jij nodig hebt.
Tips voor het gebruik van hoorbatterijen
Je wilt natuurlijk zo lang als mogelijk met de hoorbatterijen doen. Er zijn een aantal tips waarmee je de levensduur van de hoorbatterij kunt verlengen. Zo is er onderzoek gedaan naar de 5 minuten regel en uit dit onderzoek is gebleken dat je de levensduur met zo’n 80% kunt verlengen. Dat komt neer op gemiddeld 3 tot 5 dagen langer! Maar wat houdt de 5 minuten regel precies in? Op iedere hoorbatterij zit een luchtdichte sticker. Wanneer je deze sticker verwijdert, komt de batterij in aanraking met zuurstof. Op dat moment wordt de batterij geactiveerd. Na het verwijderen van de sticker kun je het beste 5 minuten wachten. Plaats na deze 5 minuten de hoorbatterij weer in het hoortoestel. Het is namelijk bewezen dat je langer met de batterij kunt doen wanneer deze 5 minuten in contact is geweest met zuurstof.
Tips voor het aanschaffen van hoorbatterijen
Er zijn nog een aantal andere tips waar je op kunt letten bij de aanschaf van hoorbatterijen. Zo zijn er verschillende merken verkrijgbaar en elk merk heeft zijn eigen eigenschappen. Wij kunnen niet zeggen welk merk het beste is. Dat zul je zelf moeten ervaren. Probeer daarom in het begin verschillende merken uit om te testen welk merk jou het meest bevalt. Koop ook altijd een voorraad hoorbatterijen. Het is natuurlijk enorm vervelend als jouw batterijen leeg zijn en er geen een meer op voorraad hebt.