Sportblessures komen vaker en sneller voor dan mensen denken. Er zijn veel verschillende blessures die kunnen optreden tijdens of na het sporten. Deze blessures kunnen erg licht maar ook erg schadelijk zijn. Mensen hebben vaak langdurig last van hun sportblessures. Iedereen kan een blessure oplopen. Toch kun je er wel voor zorgen dat je minder kans hebt op sportblessures.
Risicofactoren
Er zijn veel oorzaken waardoor sporters blessures krijgen. Dit zijn risicofactoren. Door het tegenaan van deze risicofactoren word de kans op het oplopen van sportblessure kleiner. Daarom is het handig om te weten welke factoren er meespelen bij het krijgen van blessures. Zo kun je blessures krijgen bij een slechte houding, ongezonde leefstijl, onvoldoende rust en onvoldoende spierkracht. Dit zijn allemaal beïnvloedbare factoren waar je wat aan kan doen om blessures te voorkomen. Ook heb je niet-beïnvloedbare factoren zoals geslacht, leeftijd en eerder opgelopen blessures. Hier kun je niks aan veranderen, maar het kan wel meespelen bij het krijgen van blessures.
Een gezonde leefstijl en genoeg rust tussen je trainingen is erg belangrijk om blessures te voorkomen. Een gezond lichaam kan meer belasting hebben dan een ongezond lichaam. Om ervoor te zorgen dat je een goede houding in de sportschool hebt bij je oefening kun je altijd het personeel om hulp vragen. Zelf sport ik bij sportschool Losser, waar ik ook soms vraag over de beste houding en gewicht bij oefeningen. Personeel van sportscholen weten namelijk meestal wat het beste is om blessures te voorkomen.
Wat te doen bij een sportblessure
Een sportblessure kan leiden tot ergere lichamelijke klachten. Daarom is het verstandig om goed en direct te handelen bij een sportblessure. Je hebt verschillende soorten blessures. Een acute blessure of een chronische blessure. Een acute blessure is direct te lokaliseren door pijn, zwelling, temperatuur of moeite met bewegen. Een chronische blessure komt vaak langzaam op en daarbij is er ook vaak niets te zien. Het gevoel bij een chronische blessure is vaak moeilijk uit te leggen.
Bij een blessure is het handig om direct te stoppen met sporten en te koelen. Pak een ice-pak of wikkel ijs in een theedoek en begin met koelen. Dit geeft een verdovend gevoel en kan de pijn snel wegnemen. In de sportwereld wordt ook vaak koelspray gebruikt hiervoor.
Als de klacht pijn blijft doen is het verstandigst om naar een specialist te gaan. Specialisten met blessures zijn huisartsen, fysiotherapeuten, osteopaten, masseur of podoloog. Ik raad het echt aan om naar een specialist te gaan met sportblessures. Zo weet je zeker dat de blessure goed behandeld word. Zelf ga ik met mijn sportblessures altijd naar osteopathie Enschede. Hier word ik altijd goed geholpen bij mijn klachten.
Voor meer over gezondheid en meer, klik hier