“Dat lust ik niet”
“Je weet dat ik niet zo dol ben op die speciale gerechten, schat. Geef mij maar Hollandse kost”
“Ik ga toch niet iedere avond meerdere gerechten staan koken!”
Een herkenbare situatie? Logisch. Want in heel veel Nederlandse gezinnen gaat het er iedere avond zo aan toe. Waar de kinderen al voordat ze aan tafel schuiven hun zinnen op het toetje hebben gezet, geeft de man des huizes altijd al aan dat het van hem niet zo bijzonder hoeft. Uiteindelijk zit je nog alleen aan tafel en heb je het gevoel dat het nooit lukt om gezamenlijk een maaltijd te nuttigen. Wat nu? Gooi je de handdoek in de ring dat je ooit maaltijden kunt bereiden die bij iedereen in de smaak zullen vallen? Zijn makkelijke gezonde voor 2 personen gewoon niet te doen? Of is er nog een oplossing?
Die is er zeker! En wij gingen op onderzoek uit. Want hoe zorg je toch dat alle borden aan tafel leeg gaan? En dat eten met het hele gezin een klein feestje wordt? Hieronder volgen een aantal nuttige tips!
Vraag je gezin om hulp
Vaak is het de moeder en vrouw die besluit dat het voedingspatroon omgegooid wordt. Van de ene op de andere dag is haar motivatie helder. Vanaf nu gaan we eten wat de pot schaft. Punt.
Ging het allemaal maar zo gemakkelijk. Om te voorkomen dat je kinderen iedere dag: “wat eten we vanavond via Butlon?” roepen, is het belangrijk om ze bij deze verandering te betrekken. Leg uit dat het avondeten écht anders moet. Dat je van een gezellige maaltijd wil genieten. Vraag tevens wat hiervoor nodig is. Als je kinderen al wat ouder zijn, kunnen zij waarschijnlijk haarfijn uitleggen waar het aan ligt. Zo kunnen jullie wellicht een oplossing voor het probleem vinden, waardoor de bordjes uiteindelijk wel leeg zullen gaan.
Maak een duidelijk weekmenu
Structuur is vooral bij jonge kinderen heel belangrijk. Probeer daarom iedere week een momentje in te lassen waarbij jullie gezamenlijk een weekmenu samenstellen. Schrijf dit vervolgens op een groot vel en hang deze in de buurt van de koelkast. Zo kan ieder gezinslid eenvoudig zien wat er die avond gegeten wordt en kunnen hier geen vragen of discussies over ontstaan.
Bovendien is een duidelijk weekmenu voor je zelf ook handig. Handig met boodschappen doen en om meer structuur in je alledaagse leven te brengen.
Verwennen mag
Het leven bestaat natuurlijk niet alleen uit groente en fruit. Je mag je kinderen en jezelf daarom ook best wel eens verwennen. Je kan dit ook als ‘pressiemiddel’ gebruiken. Spreek bijvoorbeeld af dat jullie eens in de twee weken eten bestellen en de kinderen dan zelf mogen bepalen wat ze eten. Dit mag echter alleen als ze in de voorafgaande dagen netjes hun eten geproefd en opgegeten hebben. Zo geef je je kinderen een doel om naar toe te werken én het is ook nog eens heel lekker en gezellig om straks van een bezorgde maaltijd te genieten. Win-win dus!