Koffie maken met koffiepads is een makkie. Je hoeft niet elke dag met water en losse koffie in de weer, maar plaatst de pad simpelweg in je apparaat en ontvangt kort daarna een perfect kopje koffie. Het is dan ook niet vreemd dat er steeds meer gebruik wordt gemaakt van pads en Nederland is één van de landen in de wereld waarin de meeste koffie per persoon gedronken wordt. Er worden dagelijks tienduizenden kopjes koffie gemaakt en de kwaliteit van je bakje hangt sterk af van de koffie die je gebruikt. Wil jij koffiepads bestellen? Dan maak je met het onderstaande stappenplan vast een goede keuze.
Koffiepads met verschillende soorten koffie
Koffie wordt vaak onderverdeeld naar koffieplant. Er zijn twee koffieplanten die voor verreweg het grootste gedeelte van alle koffie zorgen en dat zijn de Arabica plant en de Robusta plant. Ongeveer 70% van alle koffie die wereldwijd verkocht wordt is Arabica en 30% is Robusta. Je zult vaak koffiepads met mengsel van de twee aantreffen, want beide hebben verschillende kwaliteiten:
- Arabica: Arabica koffie heeft een zachte en fruitachtige smaak. Het wordt geteeld op hoogte, waardoor het minder cafeïne produceert. De planten hebben daar namelijk veel minder te maken met parasieten en ziektes.
- Robusta: Robusta koffieplanten groeien op een lagere hoogte en produceren meer cafeïne om parasieten en ziektes tegen te gaan. De plant is sterker en de bonen hebben een 50% hoger cafeïnegehalte dan Arabica bonen. De smaak is daardoor bitter en nootachtig.
Het land van productie
Je kunt je koffiepads dus eerst uitkiezen door je af te vragen of je liever een zacht en zoet bakje koffie drinkt of juist een bittere en volle smaak prefereert. Heb je geen voorkeur, dan is een mengsel van Arabica en Robusta een goed idee. Vervolgens ga je kijken naar het land waar de koffie geproduceerd is. Je zult zien dat de meeste koffiepads gevuld zijn met Braziliaanse koffie, omdat dat grootste koffieproducent is ter wereld. Zoek je kwaliteit, dan worden de Colombiaanse koffiebonen vaak als eerste genoemd. Dit zijn de standaard opties, maar je kunt ook afwijken van de norm. Koffie uit Indonesië staat bekend om zijn branderige smaak, koffie uit Kenia wordt als zoet en zuur omschreven en koffie uit India is subtiel en nootachtig.
De roast
Een laatste kenmerk waar je over na moet denken als je koffiepads gaat kopen is de roast. Koffiebonen zijn groen als ze geplukt worden en worden daarna geroosterd. Daar houden ze hun bruine kleur aan over. Er wordt onderscheid gemaakt tussen light-, medium- en dark roast en deze termen geven aan hoe lang de bonen zijn geroosterd. Hoe donkerder de bonen, hoe voller en intenser de smaak. Gebruik je koffiepads voor espresso, cappuccino of koffie verkeerd, dan is een dark roast een goede keuze. Houd je juist van een Lungo (espresso met extra water), dan is een light roast perfect. Voor iedereen die geen keuze kan maken, is de medium roast een uitstekende allrounder. En de beste koffiebonen uit binnen -en buitenland vind je op Koffietheeplaza.nl!
Kijk voor meer inspiratie op: https://www.alive-living.nl/