Steeds meer Nederlanders willen bewuster leven. Een manier om duurzamer en zorgeloos te leven is door spullen voor thuis te huren in plaats van te kopen. Huren zorgt namelijk voor minder stress én is goed voor het milieu. Wat kun je zoal huren? Van alles! Meubels, fietsen, kunstwerken. Maar je kunt ook huishoudelijke apparatuur zoals een wasmachine huren. Lees verder en ontdek de voordelen van huren en of het bij jou past.
De voor- en nadelen van huren
ls je huishoudelijke apparaten huurt:
- Haal je een innovatief en energiezuinig apparaat in huis zonder de, vaak, hoge aanschafkosten te betalen.
- Hoef je je niet druk te maken om reparaties of vervanging.
- Hoef je niet op zoek naar goede monteurs. Die krijg je erbij.
- Heb je 100% garantie zolang je huurt.
- Hoef geen geld apart te zetten voor het geval het apparaat kapotgaat.
Maar er is vaak wel:
- Minder keuze.
- Een minimale looptijd. Daarna is het abonnement vaak maandelijks opzegbaar.
De voor- en nadelen van kopen
Als je huishoudelijke apparaten koopt:
- Heb je veel keuze.
- Ben je eigenaar dus jij bepaalt wat er met het apparaat gebeurt.
- Ben je op de lange termijn goedkoper uit.
Maar je moet ook:
- De hoge aanschafkosten, vaak in 1x, betalen.
- Reparatiekosten betalen of zelf een nieuw apparaat kopen als het kapotgaat.
- Zelf op zoek naar een goede monteur.
- Geld apart blijven zetten voor het geval het apparaat vervangen moet worden.
- Bovendien heb je, als je koopt, vaak maar 2 jaar garantie.
Wanneer kies je voor huren?
Huren is misschien even wennen. Zeker als het gaat om huishoudelijke apparaten. Dat is nog redelijk nieuw. Bovendien ben je op de lange termijn duurder uit als je huurt. Je huurt dus niet omdat je goedkoper uit wilt zijn.
Je huurt omdat je:
- Liever geen stress hebt als je koelkast, wasmachine, droger of vaatwasser ermee ophoudt. Een wasmachine die lekt is irritant. Je gaat meteen rekenen voor het geval je een nieuwe moet kopen. En je moet op zoek naar een monteur. Het liefst een goeie en eentje die meteen kan. Gedoe.
- Niet veel geld in 1x kwijt wilt zijn. Je hebt de wasmachine maar een paar maanden of paar jaar nodig. De aanschafkosten van een nieuw exemplaar haal je er niet uit.
- Geen geld hebt om een nieuwe vaatwasser of wasmachine te kopen. Is je vaatwasser kapot en komt het financieel even niet uit? Door te huren heb je binnen no-time een spiksplinternieuwe vaatwasser voor hooguit een paar tientjes per maand.
- Een woning deelt met huisgenoten. Een studentenhuis bijvoorbeeld. Het is het niet waard om veel geld te betalen een nieuwe wasmachine die je na afloop toch niet mee mag nemen. Als je huurt ben je niet veel geld in 1x kwijt en kun je ook mooi de kosten delen met je huisgenoten.
- Wilt besparen. Tijd, energie, water. Noem maar op. Je gebruikt als je huurt vaak een energiezuinig en duurzaam huishoudelijk apparaat. Zo lever je meteen een bijdrage aan een schonere planeet. Mooi meegenomen!
Huurtips
Overweeg je om huishoudelijke apparatuur te huren? Denk dan hier aan:
- Vraag het bedrijf waar je huurt gerust om extra informatie zoals een productnummer of advies. Zo kun je nog even vergelijken of ontdekken het beste bij jou past.
- Check of je inboedelverzekering eventuele schade denkt als jij het gehuurde apparaat kapot maakt.
- Lees de algemene voorwaarden. Zo weet je vooraf precies waar je aan toe bent.
- Houd er rekening mee dat je borg moet betalen.
- Neem de kosten op in je maandelijkse vasten lasten overzicht.
- Zet in je agenda wanneer de minimale looptijd voorbij zodat je op tijd kunt verlengen of opzeggen.
Verhuurbedrijven
Veel witgoedbedrijven verkopen én verhuren tegenwoordig huishoudelijke apparatuur. De bekendste hiervan zijn; Skala, BlueMovement, Coolblue en Bundles. Je kunt hier apparatuur huren van grote merken die staan voor kwaliteit zoals Samsung, Bosch, Miele en AEG. Niet de eerste de beste dus. Via verhuur worden de vaak wat duurdere merken voor iedereen betaalbaar. Bovendien draag je door te huren meteen je steentje bij aan een schonere planeet. Je maakt namelijk gebruik van apparaten die al bestaan of die na afloop worden gerecycled of refurbished. Er zijn dus geen nieuwe productieprocessen nodig, ook ontstaat er zo minder afval. Iets goed doen voor het milieu zonder dat dit je extra moeite kost dus.