Zelf heb je waarschijnlijk al het een en ander gedaan om te zorgen dat je informatie en spullen veilig zijn, zo ook je spullen die je online bewaart. Je hebt bijvoorbeeld een wachtwoord op je laptop, en een code om in te loggen op je bankieren app. Op dezelfde manier zijn ook bedrijven bezig met het opslaan van hun bedrijfsinformatie, maar ook persoonlijke informatie zoals gegevens van klanten. Als je dit artikel leest heb je je waarschijnlijk al eens afgevraagd hoe bedrijven er voor zorgen dat deze informatie veilig opgeborgen staat. Maar ook hoe het dan toch kan dat er soms door criminelen ingebroken wordt en zo gevoelige informatie op straat komt.
Certificeringen
Wist je dat bedrijven certificaten kunnen halen om hun online data veilig te bewaren? Het gaat dan bijvoorbeeld om ISO 27001. Een dergelijk certificaat kunnen bedrijven behalen bij een onafhankelijke derde partij. Deze derde partijen zijn gespecialiseerd in cyber security en helpen bedrijven om deze te verbeteren. Wanneer aan de voorwaarde wordt voldaan kunnen organisaties het certificaat in ontvangst nemen, maar zullen zij continue verbeteringen moeten doorvoeren om het ook te behouden.
Trainingen
Maar naast het behalen van certificaten is er meer wat bedrijven doen om datalekken te voorkomen. Omdat de oorzaak van datalekken vaak terug te voeren zijn op personeel dat onjuist heeft gehandeld door bijvoorbeeld op een spam mail te klikken, zijn trainingen een vaak gebruikte methode om de online gegevens te beschermen. Te denken valt aan trainingen over veilig wachtwoordgebruik, maar ook over phishing mails en het gebruik van laptop op andere locaties dan het kantoor of de werkplek. Dit klinkt allemaal voor de hand liggend, maar blijkt toch effectief tegen data aanvallen.
Beveiligingssystemen
Tot slot gebruiken veel organisaties extra beveiligingsopties in de software die binnendringen door buitenstaanders moet beperken. NordVPN is hier ook een mooie tussenstap voor. Te denken hierbij valt aan twee-factor authenticatie, en computers die op afstand kunnen worden gereset.
Ondanks alle inzet is een risico tot een online inbraak in de systemen voor bedrijven niet te voorkomen. Voor jou als consument is het goed om te weten dat het in de meeste gevallen goed gaat. Mocht je twijfelen over de kwaliteit van een bedrijf, check dan welke certificeringen het bezit. Zo toont ISO 9001 aan dat een bedrijf kwaliteit levert volgens de norm, en het eerder genoemde certificaat de norm voor online databeveiliging.