De inboedelverzekering is een belangrijke verzekering. Door je door middel van deze verzekering te laten verzekeren kan je er namelijk op rekenen dat je inboedel altijd is beschermd tegen mogelijke schade. Deze schade kan op verschillende manieren optreden. De belangrijkste schade waar je inboedel mee kan worden geconfronteerd is brandschade. Ook andere schade zal je evenwel willen laten verzekeren. Denk op dit vlak bijvoorbeeld maar eens aan schade als gevolg van een inbraak of diefstal. Of wat bovendien ook te denken van waterschade? De informatie die je aan kan treffen op deze pagina helpt je in ieder geval bij het vinden van de voor jou beste inboedelverzekering die er op de markt is terug te vinden.
Welke dekkingen biedt een inboedelverzekering?
Voordat we verder ingaan op het vinden van de beste inboedelverzekering moeten we even de basis uitleggen. Voor heel wat mensen is het namelijk nog niet helemaal duidelijk welke dekkingen deze verzekering nu precies omvat. In principe hebben deze dekkingen betrekking tot het merendeel van de potentiële risico’s waar je inboedel mee kan worden geconfronteerd. Dit betekent concreet dat je bij het afsluiten van een inboedelverzekering in de praktijk steevast kan rekenen op de dekkingen zoals hieronder aangehaald:
- Brand- en schroeischade;
- Waterschade;
- Stormschade;
- Schade als gevolg van een blikseminslag;
- Schade als gevolg van een inbraak of diefstal;
- Bedorven etenswaren als gevolg van een stroomstoring;
Voor het afsluiten van de inboedelverzekering maken we in de praktijk een onderscheid tussen enerzijds de extra uitgebreide en anderzijds de allrisk verzekeringen. In principe is het zo dat het merendeel van de mensen wellicht zullen kiezen voor de extra uitgebreide optie. Deze biedt dan ook uit zichzelf reeds meer dan voldoende mogelijkheden. De allrisk versie maakt het evenwel eveneens mogelijk om eigen schade aan de inboedel in te dekken. Ook deze kan dan ook interessant zijn, alleen brengt ze wel aanzienlijke extra kosten met zich mee.
Is het afsluiten van een inboedelverzekering verplicht?
In Nederland en België zijn er verschillende verzekeringen die zijn terug te vinden op de lijst met verplichte verzekeringen. Veel mensen stellen zich dan ook terecht de vraag of ook de inboedelverzekering toebehoort aan deze lijst. Dat is niet het geval. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat de inboedelverzekering een ongelofelijk belangrijke verzekering is. We staan er vaak niet bij stil, maar de inboedel die we door de jaren heen verzamelen kan snel behoorlijk oplopen. Tel maar eens de waarde van alle kleine spullen bij elkaar op. Je zal merken dat je er best een behoorlijk bedrag in hebt geïnvesteerd die je wellicht niet zomaar zal willen verliezen.
In de basis is het afsluiten van de inboedelverzekering dus niet verplicht. Dat betekent evenwel helemaal niet dat ze niet interessant kan zijn om af te sluiten, integendeel. In principe is het namelijk enkel en alleen op deze manier mogelijk om je inboedel te beschermen tegen tal van verschillende soorten schade. De kans dat deze schade optreedt is altijd aanwezig. Nagaan hoe je, je er tegen kan verzekeren is dan ook in de praktijk altijd van zeer groot belang.
De beste inboedelverzekering afsluiten met deze tips
Nu je weet wat een inboedelverzekering precies is, is het tijd geworden om even verder te kijken. Hoe kan je er nu namelijk precies voor zorgen dat je de beste verzekering voor je inboedel kan afsluiten? Dat is vooral een kwestie van je even grondig te verdiepen in de mogelijkheden die de markt met zich meebrengt. De ene inboedelverzekering is namelijk zeker en vast de andere niet, integendeel. Voor het afsluiten van de beste inboedelverzekering kunnen we je dan ook enkel en alleen maar aanraden om je te verdiepen in de tips die we voor jou onderaan dit artikel op een rijtje hebben gezet.
1.) Vergelijk de twee verschillende soorten inboedelverzekeringen
Eerder op deze pagina hebben we je reeds aangegeven dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen twee verschillende soorten inboedelverzekeringen. Het gaat hierbij om het verschil tussen de extra uitgebreide en de allrisk verzekeringen. De extra uitgebreide verzekeringen zullen reeds meer dan voldoende dekkingen bieden voor het merendeel van de mensen die een inboedelverzekering willen afsluiten. Zou jij evenwel toch graag nog net op wat meer zekerheid willen kunnen rekenen? Dan kan het zeker een aanrader zijn om ervoor te kiezen om de allrisk verzekering af te sluiten. Zo ben je namelijk pas echt goed ingedekt tegen alle schade die zich voor kan doen aan de inboedel van je woning.
2.) Kies je verzekering in functie van het beschikbare budget
Voor alle mensen geldt dat ze over een bepaald budget beschikken voor het afsluiten van hun vereiste vaste diensten. Van dit budget dienen er verschillende zaken te worden betaald. Het gaat hierbij niet alleen maar om de vaste kosten voor bijvoorbeeld de boodschappen die moeten gebeuren. Wat bovendien namelijk ook te denken van bijvoorbeeld de facturen die dienen te worden betaald? De vaste kosten voor onder meer gas en elektriciteit vallen hieronder en de verzekeringen die je moet afsluiten en betalen. Bedenk bij jezelf dus altijd goed hoeveel budget je beschikbaar hebt voor je inboedelverzekering en baseer je uiteindelijke keuze ook steeds mede hierop. Kijk voor meer informatie hierover op Diks.nl.
3.) Aanvullende dekkingen kunnen een vereiste zijn
Tot slot dien je er rekening mee te houden dat de kans bestaat dat de standaard dekkingen van je inboedelverzekering niet voldoende zijn. Wat bedoelen we hier dan precies mee? Zeer eenvoudig. Voor deze verzekering geldt dat ze in de basis reeds over een bepaald aantal dekkingen beschikt. Deze dekkingen zijn uiteraard vooral afhankelijk van het type inboedelverzekering die je kiest. Het is echter indien je dat wenst mogelijk om deze standaard dekkingen verder uit te breiden. Dit kan je onder meer doen door middel van een dekking voor schade die ontstaat onderweg. Het afsluiten van zo’n dekking kan interessant zijn voor mensen die bijvoorbeeld hun laptop, smartphone of tablet onderweg willen ingedekt zien tegen schade. Let wel, dergelijke aanvullende dekkingen gaan in de praktijk uiteraard altijd gepaard met een specifieke meerprijs. Weeg dus vooral voor jezelf af tijdens een inboedelverzekering vergelijken hoe interessant ze voor jou echt zijn.