De taken van een strafrechtadvocaat zijn zeer divers, maar allen met hetzelfde doel. De allerbelangrijkste taak van deze advocaat is het zo goed mogelijk verdedigen van verdachten tegenover de rechter bij hun proces. Maar ook hebben zij de taak om bij politieverhoren aanwezig te zijn om vanaf daar de verdachten al te ondersteunen. Alles wat met strafbare feiten te maken heeft zoals bijvoorbeeld : mishandeling, diefstal en ernstige verkeersdelicten. Dan treed deze advocaat op om de belangen te behartigen van de cliënten die zijn of haar hulp hebben ingeroepen.
Veel slachtoffers van bepaalde delicten zien af van de hogere kosten van een strafrechtadvocaat en kloppen liever aan bij een slachtofferadvocaat. Er wordt in zeer ernstige gevallen van (seksuele) mishandeling, psychisch of lichamelijk letsel en moord of doodslag gebruik gemaakt van gratis advies en ondersteuning via slachtofferhulp of rechtsbijstand die voor deze zaken een eigen slachtofferadvocaat inzetten. Deze zullen alleen in actie komen als u ook daadwerkelijk slachtoffer bent van aangetoond delict.
Waarom kiezen voor een advocaat
Iedereen mag zichzelf, binnen het strafrecht, verdedigen als hij of zij dit zou willen. Vaak wordt dit toch afgeraden, puur om het feit dat strafrechtelijke procedures een stuk moeilijker zijn dan het aanvechten van een verkeersboete voor te hard rijden. Het is een groot verschil of je te maken hebt met het plegen van een strafbaar feit of een overtreding. Overtredingen, zoals te hard rijden zonder ongelukken, wordt milder gestraft dan te hard rijden met grote schade aan mensen en voertuigen. Hier is het veel moeilijker om jezelf te verdedigen in de rechtbank. Een advocaat is hierin gespecialiseerd en zal er aller tijden op toezien dat de procedures bij de politie en bij de rechtbank juist worden uitgevoerd.
Jeugdstrafrecht
Binnen het strafrecht zijn er verschillende specialisaties waar een advocaat voor kan werken. Hieronder valt ook het jeugdstrafrecht. Dit recht geldt voor jongeren tussen de 12 en 23 jaar die een strafbaar feit plegen. Veel jongeren gaan, nadat ze berecht zijn naar ‘Bureau Halt’ voor een taakstraf. Via deze weg hopen zij de jongeren te motiveren en te inspireren om hun leven te beteren. Wel kan het zijn dat als een 16 of 17- jarige een zeer zwaar strafbaar feit pleegt deze alsnog via het volwassenenrecht veroordeeld wordt. Omdat sommige vergrijpen, zoals verkrachting of moord, niet mild worden bestraft. Vanaf 23 jaar zal iemand altijd via het volwassenenrecht worden berecht. Kinderen jonger dan 12 jaar worden niet strafrechtelijk vervolgd, omdat deze nog niet oud genoeg zijn om eigen verantwoording te kunnen nemen.