De voorjaarsschoonmaak lijkt een activiteit uit een andere eeuw, maar wordt door velen nog steeds met precisie uitgevoerd. Iedere hoek wordt uitgeboend, de vloerkleden uitgeklopt en echt alles, ja alles, wordt met een doekje met schoonmaakmiddel afgesopt. Hoe moet dat ook alweer?
Maak een planning
Je zult het niet halen om heel je huis binnen één dag schoon te maken. Probeer dan ook niet om het klusje binnen korte tijd te klaren. Maak een planning hoe jij en je gezin de grote schoonmaak zullen doen. Wie doet wat en wanneer? Wat is het handigst om als eerste op te ruimen en wat is iedereens sterkste punt? Zet het op een rijtje en werk de lijst af. Op die manier zal het huis beetje bij beetje netjes en fris zijn.
Opruimen maar
Aangezien elke hoek uitgesopt wordt, is het nogal een klus om schoon te maken als het huis vol staat met meubels en accessoires. Er moet dus flink worden opgeruimd voordat de grote schoonmaak kan beginnen. In feite loopt de voorjaarsschoonmaak samen met het continu verplaatsen van spullen, want ook elke kast moet van binnen en van buiten schoongemaakt worden. Opruimen houdt dan ook vooral in: het weggooien van spullen die je echt niet nodig hebt en de rest categoriseren naar functie waarna een opbergplek gevonden kan worden.
Schoonmaakmiddelen
Niet onbelangrijk: de schoonmaakmiddelen. Zorg ervoor dat je genoeg doekjes, borstels, antikalkmiddelen, azijn, soda, microvezeldoekjes, sponsjes, trekker, sponzen, zemen, allesreiniger en andere tools die je nodig hebt om schoon te maken, in huis hebt. Tijdens het schoonmaken alles bij de hand hebben is essentieel voor de voortgang. Heb je een zwembad? Zorg ervoor dat je een net hebt om de bladeren uit het zwembad te halen. Heb je geen hogedrukspuit? Leen er eentje van de buurman. Heb je hoge plafonds? Zorg ervoor dat je verschillende trapjes klaar hebt staan. Zo kunnen jij en je schoonmaakteam door met poetsen en krijg je wellicht wel meer gedaan dan je dacht.
Beloon jezelf en je gezin
Verenig die krachten tijdens de schoonmaak, maar zorg er ook voor dat er achteraf een beloning tegenover staat. Niet alleen voor de rest van het gezin, maar ook voor jezelf. Op die manier houd je een stok achter de deur dat je de klus daadwerkelijk klaart én voelt het nog beter als je de beloning uiteindelijk behaalt. Uit eten gaan kan zo’n beloning zijn.
Meer over lifestyle onderwerpen lezen? Klik dan hier!