Wanneer je op zoek bent naar nieuwe kleding, kijk je tegenwoordig al snel op webshops. Doordat je een groot aantal soorten kleding van grote en kleine merken binnen een paar muisklikken kan vinden, is dit tegenwoordig een veel voorkomende manier van kleding kopen. Toch gaat het nog geregeld mis. Waarschijnlijk heb jij zelf ook al wel eens betaald voor iets dat je nooit binnen hebt gekregen. Of iets dat niet eens líjkt op de foto en omschrijving in de webshop. Er zijn veel malafide webshops die geld van niet wetende consumenten proberen te verkrijgen. Er zijn een aantal zaken waarop je kan letten om er zeker van te zijn dat het over een legitieme webshop gaat.
Is de aanbieder betrouwbaar?
Het wordt als eerste aangeraden om goed na te kijken of de aanbieder betrouwbaar is. Dit kan je makkelijk doen door te kijken op een vergelijkingssite of door de reviews of ervaringen van de webshop te bekijken. Dit kan vaak ook op bijvoorbeeld de Facebookpagina van de webshop. Soms zijn prijzen, deals of aanbiedingen ook echt te mooi om waar te zijn. Blijf dus realistisch.
Natuurlijk heb je al standaard webshops waar je dit in principe niet bij hoeft te doen, zoals bijvoorbeeld de grote winkels H&M en C&A. Ook de webshops van merken zoals Nike en Adida of een Stone Island webshop kun je in principe standaard vertrouwen. Vaak kan je ook zien of de site betrouwbaar is door te kijken of er een keurmerk op staat. Kijk altijd op die desbetreffende site of de webshop goedgekeurd is, klik niet op de link. Als je op een webshop zit die je nog niet kent, ga dan alle informatie eerst na. Controleer op er een KvK-nummer op staat, zo ja controleer die. Ditzelfde geldt voor het btw-nummer. Kijk ook altijd of de webshop ook een fysieke winkel heeft met een telefoonnummer, zo kun je er snel achter komen of het over een legitieme webshop gaat.
Veiligheid en betalingsmogelijkheden
Iets wat je altijd moet nakijken, zijn de betalingsmogelijkheden. De meeste goede webshops hebben meerdere manieren waarop je kan betalen. Zeker bij webshops die duurdere artikelen verkopen, zoals Apple webshops of elektronica webshops of moet je hier goed op letten. Ook zijn webshops verplicht om ook (gedeeltelijk) achteraf betalen aan te bieden, zoals via acceptgiro.
En let er daarnaast ook op dat de website veilig is, voordat je gegevens achterlaat. Dit kun je zien aan het groene slotje in de zoekbalk. Zo voorkom je dat jouw ingevulde bank- of NAW-gegevens openbaar worden.
Vindbaarheid van webshops
De vindbaarheid op Google is al vaak een goede indicatie of een webshop betrouwbaar is of niet. Kan je hem op de eerste pagina’s met gebruik van specifieke zoekwoorden niet vinden, koop er dan ook niets op. Vaak proberen oplichters gebruik te maken van handelsites zoals Marktplaats, waarop ze een link plaatsen die naar hun eigen site gaat.
Kortom. We worden absoluut blij van fashion. Niets leuker dan jouw nieuwe items na een paar werkdagen (of de volgende dag zelfs al) binnen te krijgen. Des te groter de teleurstelling als dit niet gebeurt. Blijf scherp, realistisch en koop alleen van betrouwbare webshops.