Waarom importeren?
De aanschaf van een auto is vaak een grote investering waar je soms op kunt besparen door een auto te importeren. Er zijn best veel mensen die hiervoor kiezen en de meesten kiezen voor een auto uit Duitsland. Dit artikel laat zien waar je allemaal rekening mee moet houden bij het importeren van een auto en wat de verschillende mogelijkheden zijn.
Het voorbereidingsproces
De zoektocht begint meestal online, waar je op diverse websites auto’s met elkaar vergelijkt. Er zijn verschillende websites die hierin gespecialiseerd zijn, kijk bijvoorbeeld eens op:
Heb je een auto gevonden en wil je graag weten hoe je deze importeert, lees dan onderstaande stappen.
Stappenplan voor de aankoop
- Transport naar Nederland. Hiervoor kun je kiezen uit een tijdelijk exportkenteken, wat je herkent aan een rode kleur en een datum van afloop. Een andere otie is om de auto verzekerd te laten importeren door een extern bedrijf. Dit is doorgaans niet veel duurder dan het tijdelijke kenteken, het ligt beide tussen de €200 en €300. Wel is het laten importeren de veiligste optie. Let op: in Duitsland worden gele 5-daagse import-kentekens verkocht, maar deze zijn helaas niet geldig in Nederland. Laat je dus niet verleiden door een lagere prijs, want je riskeert een boete.
- BMP berekenen. Het BMP is afhankelijk van drie variabelen: de nieuwprijs, het type brandstof en de CO2-uitstoot. Vaak ligt het bedrag voor een geïmporteerde auto lager, omdat de auto’s al gebruikt zijn. Ook moet je rekening houden met een rest BMP, dit kan op verschillende manieren berekend worden:
a. Koerslijst
b. Taxatie door schadetaxateur
c. Afschrijvingstabel
Er zijn diverse bedrijven en tools die je helpen bij het berekenen van de BPM? - Registratie bij de RDW. Om je auto in te voeren in Nederland, moet je een RDW-keuringsstation bezoeken met de importauto. Hiervoor moet je in elk geval je buitenlandse autopapieren bij de hand hebben, deze worden gecontroleerd waarna er een Nederlands kenteken zal worden aangevraagd. Je kunt ’s ochtends zonder afspraak binnenlopen, maar omdat een afspraak zo’n twee tot drie uur in beslag neemt is het handiger om hier online een afspraak te maken.
- Nederlands kenteken. Helaas krijg je het kenteken niet direct op je deurmat. De RDW geeft je een kenteken-document mee, waarmee je naar een automaterialen zaak moet gaan. Hier kunnen zij het kentekenbewijs voor je produceren. Als je genoegen neemt met een geperste kentekenplaat, kan het kenteken direct voor je gemaakt worden. Als je liever opleg-letters hebt, dan kan dit natuurlijk ook. Dit proces duur gemiddeld een werkdag.
Overige tips
- Een foutieve BMP-berekening, kan veel verschil maken in de kosten. Zorg dus dat je deze berekening zorgvuldig doorloopt.
- Als je ergens niet helemaal uitkomt, kun je het beste de RDW bellen. Vaak zijn de medewerkers van de Belastingdienst behulpzaam, maar niet per se gespecialiseerd in het importeren van een auto.
- Als je baat hebt bij een snelle afhandeling, kun je een zogeheten spoed-rekeningnummer aanvragen bij de Belastingdienst. De verwerking wordt dan met minimaal een dag versneld.
Tot slot
Reken je nooit rijk als de autohandelaar zegt dat je de auto btw-vrij kunt kopen. Er is helaas geen mogelijkheid om de belasting te ontlopen: je zal vroeg of laat een naheffing ontvangen.