De levensverwachting van mensen met Parkinson is helaas beperkt. Wij zochten uit wat deze beperkte levensverwachting precies inhoudt en wat dat voor invloed heeft op je leven of dat van een dierbare. We kunnen wel stellen dat een goede gezondheid niet altijd vanzelfsprekend is.
Wat is de levensverwachting precies?
Laten we een ding vooropstellen: de levensverwachting is technisch gezien alleen een statistisch begrip voor een gemiddeld persoon uit een bepaalde groep. De voorspelde verwachting hoeft dus niet te kloppen voor een ander individu, maar geeft wel de kans aan om deze leeftijd te bereiken. Over de hoogte van de levensverwachting zijn experts het niet eens. Sommige eerdere onderzoeken toonden aan dat er geen tot nauwelijks verschillen waren tussen het wel of niet hebben van de Ziekte van Parkinson. Andere onderzoeken lieten juist zien dat mensen die de ziekte wel hebben ongeveer twee jaar korter leefden dan degene die de ziekte niet hebben.
Nieuwe resultaten
De laatste jaren is opnieuw onderzoek uitgevoerd naar de gemiddelde levensverwachting voor patiënten met Parkinson. Personen met vergelijkbare levens werden aan elkaar gekoppeld, hetzij dat de ene persoon uit het koppel wél Parkinson had en de andere persoon niet. Van alle koppels bleek uiteindelijk dat de levensverwachting tussen wel of niet de Ziekte van Parkinson hebben lager uitviel voor de personen met Parkinson. Gemiddeld ging hun levensverwachting met 2 tot 4 jaar achteruit. Dit hangt wel sterk af van de periode waarin Parkinson wordt geconstateerd. De mensen van rond de 55 jaar kregen zonder ziekte een levensverwachting van 85, maar degene met ziekte slechts 75. Werd de diagnose pas op 75-jarige leeftijd vastgesteld, werd op de levensverwachting van nog 12 jaar maar een verschil van 3 tot 4 jaar voorspeld.
Medicatie bij Parkinson
Bij de ziekte van Parkinson spelen een aantal hersencellen in het gebied dat de Substantia Nigra genoemd wordt een belangrijke rol. Deze cellen maken namelijk de stof dopamine aan. Na verloop van tijd ontstaat er een tekort aan dopamine doordat deze cellen bij Parkinson langzaam verdwijnen. De stof Dopamine geeft signalen door aan andere hersencellen om bewegingen gecoördineerd en soepel te laten verlopen. Daarnaast heeft het ook invloed op de slaap en stemming. Wist je dat een Dopamine tekort zelfs maag en darm problemen kan veroorzaken? Helaas is er nog geen medicijn gevonden die het afsterven van de Substantia Nigra tegenhoudt of vertraagt. Wel zijn er medicijnen die de verschijnselen verminderen.
Wil je meer weten over de levensverwachting met Parkinson? Of wil je meer weten over de Ziekte van Parkinson zelf? Neem dan een kijkje op VerderMetParkinson.nl. Je vindt hier handige informatie over de ziekte en allerlei aspecten die hierbij komen kijken.