Er zijn verschillende samenlevingsvormen in ons land. Je kunt met je partner trouwen, je kunt samenwonen zonder samenlevingscontract, je kunt samenwonen met samenlevingscontract en je kunt kiezen voor het geregistreerd partnerschap.
Steeds meer mensen kiezen er tegenwoordig voor om zich te laten registreren als partners door middel van het geregistreerd partnerschap. Zit jij hier ook aan te denken, maar weet je niet precies wat dit inhoudt? Lees dan meer over het geregistreerd partnerschap in dit artikel en bepaal gemakkelijker of deze vorm van samenleven bij jou en je partner past.
Wat is het geregistreerd partnerschap precies?
Het geregistreerd partnerschap lijkt in veel opzichten op een huwelijk. Kies je voor een geregistreerd partnerschap, dan ga je naar een ambtenaar van de burgerlijke stand om je relatie met je partner officieel vast te leggen. Je krijgt hierbij een aantal plichten en rechten ten opzichte van elkaar, die officieel vastgelegd zijn. Zo heb je het recht om elkaars achternaam te gebruiken en de plicht elkaar goed te behandelen en te onderhouden.
Toch zijn er enkele belangrijke verschillen tussen het huwelijk en het geregistreerd partnerschap. Bij het geregistreerd partnerschap zeg je bijvoorbeeld niet officieel ‘ja, ik wil’, terwijl dit bij het afsluiten van een huwelijk wel het geval is. Ook wordt jouw geregistreerde partnerschap niet in alle landen van de wereld geaccepteerd, terwijl dit bij het huwelijk wel het geval is. Verblijf je langer in het buitenland of ga je emigreren, dan kun je tegen bepaalde problemen aanlopen door het geregistreerd partnerschap.
Tot slot kan een geregistreerd partnerschap buiten de rechter om beëindigd worden, terwijl dit bij een huwelijk niet het geval is. Alleen als de partners het niet met elkaar eens zijn over het beëindigen van het geregistreerd partnerschap of als er minderjarige kinderen in het spel zijn, moet er wel een rechter bij komen om het partnerschap officieel te eindigen.
Wat zijn de mogelijkheden van het geregistreerd partnerschap?
Ga je een geregistreerd partnerschap aan, dan ontstaat er automatisch een gemeenschap van goederen. Dit betekent dat je alle bezittingen met je partner deelt, maar ook alle schulden deelt. Wil je de bezittingen en/of schulden liever apart houden, dan kun je er ook voor kiezen om partnerschapsvoorwaarden op te laten stellen. Dit doe je altijd bij een notaris, die een officieel document opstelt over de verdeling van jullie bezittingen en eventueel jullie schulden.
Je staat zelf vrij in de keuze om het geregistreerd partnerschap met de gemeenschap van goederen te kiezen of de boel toch liever apart te houden. Twijfel je welke optie je moet kiezen, dan raden wij je aan om een notaris om advies te vragen. De notaris kan je precies vertellen welke bezittingen niet binnen het geregistreerd partnerschap met gemeenschap van goederen vallen en welke bezittingen hier wel bij horen. Aan de hand van deze informatie, kies je samen met je partner welke vorm van het geregistreerd partnerschap het beste bij jullie past.