De pizza is niet meer weg te denken over heel de wereld, maar de pizza is een Napolitaans gerecht en was oorspronkelijk bedoeld als ‘armeluis’-eten. Echter, vond de pizza al snel liefhebbers over heel de bevolking en daardoor kent de geschiedenis van la pizza veel verhalen. Nu kunnen we hier in Nederland zelf een echte italiaanse pizza eten bij Woodstone Pizza and Wine. Maar hoe is de pizza zo bekend geworden?
Historie
Tot de 19e eeuw was de pizza armeluisvoedsel dat alleen op straat werd gegeten. Daarna ontstonden pas de eerste pizzeria’s, Na verloop van tijd begon la pizza, die zo populair was bij het volk, ook door te dringen bij de hoogste rang. Koning Ferdinand II di Bourbon, van het Koninkrijk Napels, huurde in de 19e eeuw zelfs een pizzaiolo, pizzabakker, in zodat hij zijn gasten een pizza kon aanbieden.
Dankzij het bezoek van Koning Umberto I aan Napoli begon de faam die de pizza nu heeft echt omhoog te komen. De vrouw van Umberto, Margherita van Savoia, was voor de gelegenheid meegekomen omdat ze geïnteresseerd was geworden naar die beroemde pizza. Speciaal voor Margherita werd er een pizza ontworpen in de kleuren van de Italiaanse vlag. Deze werd belegd met tomaten, mozzarella en basilicum. De pizzabakker Raffaele Esposito vernoemde deze pizza naar de regina, koningin, en zette hem de volgende dag op zijn menukaart. Hierna veroverde la pizza Margherita heel Italië, en niet veel later ook de rest van de wereld.
Een paar leuke pizza weetjes
Een echte pizza wordt niet in een gewone oven gebakken, maar in een houtoven. Natuurlijk heeft niet iedereen een houtoven in zijn keuken. Om toch een overheerlijke Italiaanse pizza te bakken is de pizzaoven een goed alternatief voor de houtoven. De oven werkt met een natuursteen en grill element waardoor hij binnen 10 min een temperatuur van 450 graden bereikt (net als de echte houtoven). Daarbij is het record van de grootste houtoven die gevestigd is in, hoe kan het ook anders, Napoli. De pizza Margherita die hierin is gemaakt, heeft een diameter van 5,19 meter. Dit is overigens bij lange na niet de grootste pizza ter wereld; die heeft namelijk een diameter van 37,4 m. De pizza van 5,19 m is overigens wèl de grootste pizza die in een houtoven gebakken is. De bouw van deze 100 ton wegende reuzenoven heeft zo’n 270 dagen in beslag genomen. Voor de pizza is 38,64 kilo farina, 32,2 kilo mozzarella, 22,54 kilo tomaten, 6,44 liter olijfolie en 1,5 kilo gist gebruikt.
In Dubai is een ‘Royal Pizza’ ontwikkelt, de duurste pizza ter wereld, hij kost omgerekend 180.000 euro. Deze pizza is belegd met de duurste producten op aarde. Denk aan witte truffels, foie gras, saffraan, kaviaar gedrenkt in champagne, en 120 gram aan bladgoud.
Je zou er bijna geen genoeg van krijgen. Zo zie je dat als je echt de uniekste pizza uit de historie wil eten je in Napels moet zijn, maar wees gerust in Nederland hebben we ook een paar unieke plekken om te eten voor de mensen die niet het vliegtuig willen pakken. En wat is er nou leuker om in je vrije tijd te genieten van pizza?