Iedereen weet wel wat botox is, want de pers houdt er maar niet over op. Bekendheid A heeft botox gebruikt voor een strakkere huid, bekendheid B heeft weer net iets te veel gebruikt en bekendheid C blijft stellig bij haar punt dat ze het nooit heeft gebruikt.
Ja, we kennen botox als een stof die helpt om rimpels te verwijderen. Wist je echter dat botox ook drie meer medische toepassingen heeft? Het leven van duizenden mensen is een stuk aangenamer gemaakt dankzij deze toepassingen van botox.
1. Overmatig zweten
De zon is welgeteld een halve seconde doorgebroken en je merkt het al: voorlopig even niet de armen in de lucht. Zweetplekken onder de oksels zijn voor veel mensen een bron van onzekerheid.
Dat is natuurlijk niet gek, want zweet wordt geassocieerd met vies zijn en stank en kan ook het idee geven dat je bijvoorbeeld erg zenuwachtig bent.
Het is echter ook normaal en heeft daadwerkelijk een functie om af te koelen. Het wordt pas een probleem wanneer je overmatig zweet, bijvoorbeeld wanneer je daadwerkelijk begint te zweten zodra het ook maar een klein beetje warmer is.
Botox kan gebruikt worden om de spiertjes rond de zweetvaatjes te verlammen, waardoor je minder zweet. Het heeft geen invloed op je bewegingsruimte, maar zorgt er wel voor dat je minder snel en veel zweet. Ideaal.
2. Knarsetanden
Knarsetanden is nog zo’n medisch probleem dat erg veel klachten kan veroorzaken. Tandenknarsen wil zeggen dat je (doorgaans onbewust) je kaken met een enorme kracht op elkaar drukte, waardoor de tanden over elkaar schuiven.
Sommige mensen doen dit zonder het door te hebben in hun slaap, waarbij het geluid van het knarsen erg hard kan zijn. Zou je deze kracht gebruiken als je wakker bent, dan zou het onprettig zijn.
Het tandenknarsen voelt namelijk niet alleen onprettig, maar kan ook beschadigingen veroorzaken aan het gebit. Met een gerichte botoxbehandeling kunnen spiertjes verzwakt worden, waardoor de reflex van tandenknarsen in de slaap wordt onderdrukt en het gebit heel blijft.
3. Hoofdpijn/migraine
Een derde medische toepassing van botox is het verhelpen van hoofdpijn en migraine-aanvallen. Het bijzondere is dat men nog niet helemaal weet waarom het helpt. De werking is bij toeval ontdekt toen mensen bij een reguliere botox rimpelbehandeling ook minder hoofdpijn hadden ineens.
Het lijkt erop dat hoofdpijn vaak wordt veroorzaakt door spiertjes die langs het hoofdlopen en strak staan. Botox zou dit kunnen verhelpen door ze tijdelijk te verlammen. Mogelijk is de botox bij de ontdekking onbedoeld in andere gebieden terecht gekomen, maar werd hierdoor hoofdpijn verholpen.